Görög húsgombóc leves, (varelákia)
10 dkg rizs
50 dkg darált marhahús
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
1 db tojás
1 fej tört hagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tojásos-citromos mártáshoz:
2 db leve citrom
2 db tojás
Elkészítés:
1. A darált húst, a nyers rizst, a hagymát és a tojást tálba tesszük, jól összegyúrjuk, sózzuk és borsozzuk.
2. A húsmasszából kis gombócokat formálunk (a tenyerünket előzőleg kenjük be olajjal). Egy fazékban vizet forralunk, beleöntjük az olívaolajat, és a húsgombócokat egyenként belecsúsztatjuk.
3. A levest kb. 30 percig gyenge tűzön főzzük, amíg a darált hús és a rizs megfő.
4. A tojásos-citromos mártást az alrecept szerint elkészítjük, és a levesbe keverjük. Sóval és borssal ízesítjük, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk. Frissen sült fehér kenyér illik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése