Sütőtök tekercs
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 1 csésze kristálycukor vagy édesítőszer (xlitit)
- 2/3 csésze sütőtök püré
- 1 teáskanál citromlé
- 3/4 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 1/2 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál só
- 1 csésze apróra vágott pekándió
Töltelék:
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg lágyított krémsajt,
- 4 evőkanál vaj
- 1 teáskanál vanília
- tej vagy tejszín szükség szerint
Elkészítés:
Egy keverő tálban elektromos keverővel verjük fel a tojást a cukorral amíg könnyű krémes és citrom színű lesz.
Hozzáadjuk a sütőtök pürét és a citrom levét.
Egy külön tálban lisztet a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a fűszereket és a sót.
A fűszeres liszt keveréket a sütőtökkel és a kikevert tojással összekeverjük.
Kivajazott és lisztezett serpenyőbe simítjuk tetejére az apróra vágott pekándiót szórunk.
Előmelegített sütőben 190 °C-on 15 percig sütjük. Egy tiszta konyharuhára porcukrot szitálunk, erre borítjuk a tésztát. Keskenyebb végénél kezdve feltekerjük és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
Keverjük össze a porcukrot, a krémsajttal és a vaníliával. Adjuk hozzá a tejet vagy tejszínt, ha keverék túl kemény adjunk hozzá tejszínt vagy tejet.
A kihűlt tésztára simítsuk egyenletesen a krémet és tekerjük fel. Tegyük hideg helyre 1 órára.
Miért érdemes fogyasztani a sütőtököt?

Alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Szépíti a bőrt, pattanások ellen is bevethető. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése