Fűszeres Vörösboros szilva lekvár
frissen préselt musttal és karamellizált cukorral megbolondítva
Ez aztán az édes kényeztetés és íz orgia!
Hozzávalók:
- 5 kiló szilva (kimagozva )
- ízlés szerint cukor
- 3-4 rúd fahéj
- 10-15 darab szegfűszeg
- 0,5 liter vörösbor
- 1 liter piros must
- 3 darab dzsem fix
![]() |
Itt úgy tűnik,mintha füstölne,de nem |
Elkészítés:
Az alaposan megmosott és kimagozott szilvát negyedeljük,majd bele rakjuk egy ecettel kikent magas falú tepsibe,vagy lehet lábas is.200 fokra elő melegített sütőbe toljuk,kb. 1 óra múlva visszavesszük a hőfokot 140-re.Addig sütjük,amíg a szilva szétesik.
Ezután bot mixerrel pürésítjük,hozzárakjuk a fűszereket,a vörösbort,a mustot,az arany barnára karamellizált cukrot (értelem szerűen még forrón és ne ijedjünk meg ha rögtön megkeményedik a karamellünk,majd szép lassan felolvad ), ekkor már nem a sütőbe rakjuk vissza,hanem kis lángon kevergetjük.
Tipp:én ilyenkor is vissza szoktam rakni a sütőbe 1-2 órára,mert amíg süldögél a lekvárom,addig mást is csinálhatok.Két kis kópé melett van éppen elég teendő!Gondolom nem vagyok ezzel egyedűl!
Ha kissé vissza sűrűsödött a sok folyadéktól,akkor külön kis edényben simára keverjük a dzsem fixet egy kis lekvárral,majd hozzá öntjük.Fözzük még pár percig,aztán üvegekbe töltjük,tetejüket rácsavarjuk,majd 5 percre fejre állítjuk.
Ezután mehetnek is a száraz dunsztba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése