ÜDVÖZLÖM A BLOGOMON!

2014-07-06

A sokoldalú és környezetbarát bambusz

A sokoldalú és környezetbarát bambusz


A bambusz egy kiapadhatatlan, környezetbarát nyersanyagforrás, hiszen egy olyan fűféle, ami fa méretűvé növeszti fásodó szárait. Gyors növekedése miatt olcsó nyersanyagnak számít élőhelyén. Tulajdonságai a bútorgyártás szempontjából nagyon kedvezőek, sokféle módon felhasználható, egzotikus megjelenést kölcsönző alapanyag.

A bambusz a növényvilág egyik rekordere, mivel naponta akár 30 centimétert is növekedhet. Cellulóztartalma 70 százalék körüli, ami különös szilárdságot és rugalmasságot ad az alapanyagnak. 

A bambusz gyorsan és olcsón termeszthető, sokoldalúan felhasználható alapanyag. Erős stabilitása szálas rostelrendeződéséből adódik.

Víz, hő, kopás és ütésálló, ami miatt kevés gondozást igényel, tisztítása egyszerű.
A bambusz, mint alapanyag, higiéniai szempontból is csak dicsérhető, mert a kártevőknek ellenáll, és jó tisztíthatóságának köszönhetően antibakteriális környezetet biztosít.
Egyetlen bambusztő élete során akár 15 kilométer hosszú bambusz rudat is növeszt. Ez ugye azt jelenti, hogy a megnövő bambuszokat, a 10-25 métereseket folyamatosan vágják és használják el, ezek hosszát pedig ha összeadjuk a tő élete során, akkor ez a szinte hihetetlen rúdméret jön ki.
Ha egy hazai fajjal, mondjuk a tölgyfával, hasonlítjuk össze a bambuszt, kiderül, hogy míg előbbi 50-100 évig növekszik, addig a bambusz 4-6 év alatt felhasználhatóvá cseperedik. Emellett a bambusz 27 százalékkal erősebb anyagot szolgáltat, mint a tölgyfa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezt látta már? :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...