ÜDVÖZLÖM A BLOGOMON!

2014-08-22

Az 1100 dolláros BLACK IVORY KÁVÉ

Az 1100 dolláros BLACK IVORY KÁVÉ


De még mielőtt bárki is próbálná felkeresni a világ kávézóiban ezt a különleges kávét, van egy rossz hírem: nem kapható. Akkor mégis hol lehet megkóstolni? Még mielőtt válaszolnék a kérdésre, hadd mutassam be, hol és hogy készül ez a kávé, aminek a kilónkénti ára eléri az 1100 dollárt.

A különleges kávé előállításában nagy szerepe van egy elefántcsordának. A Golden Elephant Triangle Foundation elefántjai, Chiang Saen-ben találhatók, észak Thaiföldön. A rezervátum elsődleges célja a magatehetetlen, sérült vagy durva bánásmódban szenvedett elefántok segítése. További infók a rezervátumról: http://www.helpingelephants.org/home.html


A legjobb thai arabica típusú kávészemeket az 1500 méteres magasságokban található ültetvényekről takarítják be, majd a gondos szelekció után a szemeket megetetik az elefántokkal. Amikor az elefántok megeszik a kávészemeket, gyomorsavuk lebontja az abban található proteint - ami miatt keserűnek érezzük a kávét- ezért a kávé íze tejcsokoládés, diós, fűszeres jegyeket kap. A menhely igazgatója, John Roberts szerint: az eljárás nincs semmilyen káros hatással az elefántokra, mert a koffein a nyers kávébabból nem szívódik fel az állatok szervezetében. Az elefántok ürülékében található kávészemeket kézzel szedik a Mahouts-ok (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahout) és feleségeik, majd napon szárítják. 33 kilogramm (10.000 kávészem) nyers arabica kell egy kilogramm BLACK IVORY kávé előállításához.

A menhely 8% részesedést kap a kávéforgalomból, amelyet az állatok egészségügyi ellátására fordítanak, gyógyszerek és egy új laboratórium építésére. Míg 2012-ben az éves BLACK IVORY kávétermelés 70 kg volt, 2013-ban elérte a 300 kilót. Tehát tömegtermeléstől nem kell tartani, talán ez a sok extra és a limitált mennyiség tudja tartani ilyen magas áron ezt a kávét, mert már rég tudjuk az aranyszabályt: az amiből kevés van, ér a legtöbbet.

Ha valakit semmi nem tántorít el -még az 50 dolláros ár sem egy csésze kávéért- attól, hogy megkóstolja, annak bizony jó messzire kell utaznia. Íme az 5 csillagos hotelek listája, ahol ezt meg is teheti. Talán ennyi pénzért maga az elefánt szolgája fel nekünk.
  
The Siam Hotel (Bangkok, Thailand): http://www.thesiamhotel.com/

Grand Hyatt Erawan Bangkok(Thailand):http://bangkok.grand.hyatt.com/en/hotel/home.html

Anantara Dhigu Resort and Spa (Maldives): http://phuket.anantara.com/

Anantara Kihavah Villas (Maldives): http://kihavah-maldives.anantara.com/ 

Naladhu Maldives: http://naladhu.anantara.com/ 

Anantara Golden Triangle (Thailand): http://goldentriangle.anantara.com/  


forrás:wineartculture

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezt látta már? :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...