2025. június 23. hétfő, Ma Zoltán, holnap Iván ünnepli a névnapját.
ÜDVÖZLÖM A BLOGOMON!

2014-08-22

Ősmagyar étel Az IGAZI RATYLI

Tüttyölt ratyli

Ősmagyar étel


Az IGAZI RATYLI 
Elöször is azt tudni kell, hogy a ratyli föld alatt él és oda is tojik. Ebböl következöen az elsö dolog, hogy egy jó kutyát szerezzünk amelyik megtalálja az odút. A ratyli szeret a pallagosan cünderedö, pohánkás helyeken tanyázni, ezért a kutyát óvni kell a tüskéktöl! Miután a ratyli ki lett hajtva a rejtekhelyéröl (a macska meg fel lett mászva a fára) már egyszerü a dolgunk, mert csak a brattenklottent kell elédobnunk, aminek, köztudottan, a ratyli nem tud ellenállni s így elfoghatjuk. A leghumánusabb módja a ratyli fedolgozásra alkalmas állapotba hozásának, a glittenkotter szabályszerü alkalmazása. Ha ez nincs a házban, ilyet elképzelni sem tudok, akkor keressünk egy megbízható untaughlichstajert aki elvégzi ezt helyettünk. A megmaradt prósznit vigyük haza s adjuk oda a kutyának.
Most valaki okvetetlenkedve azt kérdezhetné: miért nem a boltban vesszük meg a ratylit? Nos ezeknek az elvetemült, elpuhult szibaritáknak csak azt tudom mondani, hogy aki nem fog ratylit, ne is egyék! Ne növeljük a multik profitját, sokkal jopbban fog esni az étel, ha magunk fogjuk!

Ime az ösi recept.

A hozzávalók:

1 ratyli (ha az egészet használjuk az kb. 2 kg. Az ennél kissebb súlyú az még nem bönyézett ezért használhatatlan) 
1 fej hagyma
1 jó marék kremcli
1 adag 8 tojásos dorombóc
Füszerek izlés szerint de a gicsaava kivonatot ki ne felejtsétek! 
Valamint két dió nagyságú lepence.

A kremcli elkészülte után az ízlésesen felvágott ratylit (ezt bizzuk férfire) az egyik lepencével bedörzsöljük, majd az ügyesen hótátira stírölt hagymára helyezzük. Amikor épp csak megkapta a cejget akkor egy kanálnyi gicsaava kivonatot alálöttyintünk, a kremclit hirtelen félre rántjuk s a dorombócot a másik lepencével, melyet idöközben vicsogáztunk is, összevegyítjük. Most jön a trükkös rész amin áll vagy bukik a dolog; a ratyli megkravicolása a dorombócos kremclivel. (Kezdö háziasszonyok ne vállalkozzanak rá!!!!!) Én a legjobban akkor szeretem ha a kravicolás lassan történik.

A második recept egy kicsit bonyolultabb de ezen nem is csodálkozhatunk, mert ezt az ételt nagyon különleges alkalmakkor készítették. (Pld. a nyári rinyálási bektágoláskor amikor is a kis rinyálák elöször bektágoltak, vagy pedig a mindenki által, ma már, unalomig ismert Erdeléki magonyázós csupáláskor, amelyen az übü is részt vett. (Gyengébbek kedvéért, ez egy 5 napos ünnepség sorozat volt, melynek utólsó napján übü, felicsinyigolta a magonyákat majd közvetlenül csupálás után felszolgálták ezt az ételt.)

Tüttyölt ratyli (ösmagyar étel) 

Hozzávalók:

1.5 kg nyers ratyli
1 szép darab pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet, akkor vigárási, mert az a legjobb!)
1 csomag ciháta
1 fél marék mesztli
1 marék csöszöge (ha szereted)
1 kk sned
Só, bors izlés szerint.

Elkészítése: A ratlyit és a pesét alaposan megmossuk, így biztosan elkerülhetö a pohánka veszély, majd a ratylit fertály órát posvásztjuk amíg csurmot nem enged. A csurmot leöntjük (ne dobjuk ki, késöbb a cihátáshoz felhasználjuk!) majd a ratylit szépen, höllyén, kipicskázzuk, és a nyesedékböl apró csulmákokat gyúrunk, majd ezek kerülnek a cihátás koshadtba.

Közben a pesét vigyázva lesolyvasztjuk, mert könnyen odakap s akkor muszály megmitigézni, ami ugye köztudottan hosszadalmas macera, jobb ha elkerüljük. Ha a pese szépen lesolyvadt félrehúzzuk, de tartsuk melegen a tüttyöléshez. Amíg a pocadék megsettyen, a ratylit peccsentjük majd hagyjuk slottyanni. 
Miután minden a helyén van, hozzáfoghatunk a cihátás koshadthoz, ami kis gyakorlattal alig több mint két órát igényel. A csurmot hirtelen becsesszük, majd a csulmákokat a cihátával és a mesztlivel becajgerozzuk és a kk-nyi snedet fokozatos keverés közben hozzácuffantjuk. A gönyézdét kurfincolva petáljuk, áttörjük és a koshadthoz lögybítjük.

(Nem gyözöm eléggé hangsúlyozni a cuffantás fontosságát. Itt szoktak a kezdö háziasszonyok sírógörcsöt kapni, mert a cuffantást a cuppantással keverik, amitöl ugyan ideiglenesen feláll de utána úgy összeesik a cihátás koshadt mint a pinty! [ekkor elhangzik a hálószobákból már unalomig ismert kifakadás, hogy aszongya:] esztet má az Isten se álíccsa föl! Némi reményt ad ha vigárási a gönyézde.)

Most érkeztünk el a kritikus ponthoz amikor is a pesét tüttyölni kezdjük s a kipicskázott ratylit hirtelen megmelegítve, majd pontosan 47,6 Cº-on tartva egybesulyvasszuk a pesével. Most sózzuk, borsozzuk. Aki csöszögét is használ, az most tegye hozzá. 5 perc forralás után, kész. Kumiszos töltött pratylival tálaljuk.


Kérdések:
Válaszok: 

- Nem, nem és NEM! Megmitigézni csak akkor kell ha lesolyvasztás közben odakap a pese!!
- Ne keverjük a dolgokat! Amiröl te beszélsz az a vecsege ratyli ami köztudottan, legalább is eddig azt hittem, hogy köztudott, megbolondul a kocogtatástól és nem hogy porhanyós, de rágós lessz! A dugaszolós kerekhasú az stimmel ha brügnit is használsz a dübbencs mellé amit ugyan nem árt egy kicsit feljavítani a lóftnival de magában is finom.
- Kremcli kérdésben teljesen egyetértünk! Én a magam részéröl, mint minden igaz magyar ember, ebben biztos vagyok, bolti kremclit nem türnék meg a házamban! Tessék csak venni a azt a kis fáradságot s megbrügölni a gerádikót! Egészen más az íze!
- Világosan megírtam, hogy a ratylit és a pesét ALAPOSAN megmossuk! Ez nem azt jelenti, hogy én, ÉN, pohánkát használok, hanem asztat jelenti, hogy, köztudomásúan, a ratyli kedvenc tartózkodási helye a tüskés bokrok közöt van s a pohánka pollenjeit kell ALAPOSAN lemosni, PONTOSAN a keserü íz elkerülése végett, ergo a szötyméce teljesen felesleges, mivel szatymangolásra nincs szükség. Különben is a szötyméce a csurmák minöségét rossz irányba befolyásolja, s ennek elkerülésére, a semlegesítéshez, még stikpönölni is kellene a ratylit mielött csurmákot ereszt. A stikpönölést meg ki a fene akarja csinálni amikor az két órát tart!? Én egy egyszerü, GYORS receptet adtam közre, amit, alig 6 órás munkával, két személyre meg tudtok fözni, te meg itten bonyolícc mindent a szatymangolással!
- Végre valaki aki tudja mit beszél! Mivel mi berence nélkül csináljuk így heccselni nem kell, (a gyerek ki nem állhatja a berence intenzív ízét) bár én bevallom, titokban, ha magamnak csinálom, vokedlit is teszek bele. Az valami isteni! A sütöben való curfangolásról csak annyit, hogy nekünk nem légkeverös a sütönk, így nem merem ott csinálni, de a szabad tüzön készültet jobban is szeretem.
- A kumiszos töltött pratyli elkészítése olyan nevetségesen egyszerü, hogy szinte szégyelem leírni, mert mindenki tudja. A lótejet, olyat használjunk amit minimum 3 évig preccintettek, gölödinnel csólánozzuk, majd egy ügyes fogással, mikor már krémsürüségü, a megbrúdalt, csécsézet pratyliba töltjük, majd egy gyors mozdulattal megcsomózzuk. Ebendölés után vékonyra szeleteljük s a ratyli mellé adjuk.


Forrás:ötvenentúl.hu

ragadozóra csalizás...


Csalizás

hol vannak a nagy példányok..?


Csukahát

a horgász kertje...


Kerti dekor

te komám,asszem figyelnek...


Rajongók

méretes példány...


Musky

a természet csodálatos..

Csodálatos természet 2.




pecás lurkók...

Igazi gyerekek!

nem hallod..ússz már arrébb,útban vagy komám....


Itt a vége...

Az 1100 dolláros BLACK IVORY KÁVÉ

Az 1100 dolláros BLACK IVORY KÁVÉ


De még mielőtt bárki is próbálná felkeresni a világ kávézóiban ezt a különleges kávét, van egy rossz hírem: nem kapható. Akkor mégis hol lehet megkóstolni? Még mielőtt válaszolnék a kérdésre, hadd mutassam be, hol és hogy készül ez a kávé, aminek a kilónkénti ára eléri az 1100 dollárt.

A különleges kávé előállításában nagy szerepe van egy elefántcsordának. A Golden Elephant Triangle Foundation elefántjai, Chiang Saen-ben találhatók, észak Thaiföldön. A rezervátum elsődleges célja a magatehetetlen, sérült vagy durva bánásmódban szenvedett elefántok segítése. További infók a rezervátumról: http://www.helpingelephants.org/home.html


A legjobb thai arabica típusú kávészemeket az 1500 méteres magasságokban található ültetvényekről takarítják be, majd a gondos szelekció után a szemeket megetetik az elefántokkal. Amikor az elefántok megeszik a kávészemeket, gyomorsavuk lebontja az abban található proteint - ami miatt keserűnek érezzük a kávét- ezért a kávé íze tejcsokoládés, diós, fűszeres jegyeket kap. A menhely igazgatója, John Roberts szerint: az eljárás nincs semmilyen káros hatással az elefántokra, mert a koffein a nyers kávébabból nem szívódik fel az állatok szervezetében. Az elefántok ürülékében található kávészemeket kézzel szedik a Mahouts-ok (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahout) és feleségeik, majd napon szárítják. 33 kilogramm (10.000 kávészem) nyers arabica kell egy kilogramm BLACK IVORY kávé előállításához.

A menhely 8% részesedést kap a kávéforgalomból, amelyet az állatok egészségügyi ellátására fordítanak, gyógyszerek és egy új laboratórium építésére. Míg 2012-ben az éves BLACK IVORY kávétermelés 70 kg volt, 2013-ban elérte a 300 kilót. Tehát tömegtermeléstől nem kell tartani, talán ez a sok extra és a limitált mennyiség tudja tartani ilyen magas áron ezt a kávét, mert már rég tudjuk az aranyszabályt: az amiből kevés van, ér a legtöbbet.

Ha valakit semmi nem tántorít el -még az 50 dolláros ár sem egy csésze kávéért- attól, hogy megkóstolja, annak bizony jó messzire kell utaznia. Íme az 5 csillagos hotelek listája, ahol ezt meg is teheti. Talán ennyi pénzért maga az elefánt szolgája fel nekünk.
  
The Siam Hotel (Bangkok, Thailand): http://www.thesiamhotel.com/

Grand Hyatt Erawan Bangkok(Thailand):http://bangkok.grand.hyatt.com/en/hotel/home.html

Anantara Dhigu Resort and Spa (Maldives): http://phuket.anantara.com/

Anantara Kihavah Villas (Maldives): http://kihavah-maldives.anantara.com/ 

Naladhu Maldives: http://naladhu.anantara.com/ 

Anantara Golden Triangle (Thailand): http://goldentriangle.anantara.com/  


forrás:wineartculture

Ezt látta már? :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...