Chilis aszalt szilvás káposztakrémleves
Hozzávalók:1 kisebb fej lilakáposzta
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy marék aszalt szilva
2ek méz
1ek balzsamecet
1tk őrölt kömény
1 narancs leve
1kk só
a párolóléhez
2dl vörösbör
1/2dl víz + 1l
1 rúd fahéj
5 szem szegfűbors
1tk egész kömény
1 chilipaprika vagy 1/2tk szárított chili
1tk szegfűszeg
tálaláshoz joghurt (paleosoknak kókusztej) és frissen őrölt bors
Felteszem a párolólevet a borral, a vízzel, a feldarabolt friss vagy szárított chilivel, fahéjjal, szegfűborssal és szegfűszeggel forrni. Amíg a lé melegszik, a káposztát megmosom, félnégyelem, a torzsáját kivágom, és a zöldséget elnagyolva feldarabolom. A hagymát meghámozom, nyolc darabba vágom, a fokhagymát szintén megtisztítom, és a káposztával, a hagymával és a szilvával együtt párolórácson a párolólé fölé teszem, lefedem, és hagyom kb. 8-10 percig, hogy minden zöldség és gyümölcs megpuhuljon. A párolás végén a párolólevet leszűröm, felöntöm vele a megpuhult zöldségeket és a gyümölcsöt, egy botmixer segítségével lepürésítem, majd folyamatos pürésítés mellett felöntöm további 1l ásványvízzel és a narancs kifacsart levével. Ízesítem a mézzel, sóval, balzsamecettel és őrölt köménnyel, és vagy teljesen lehűtöm, úgy kínálom, vagy visszamelegítem annyira, hogy forrón tudjam tálalni kevés joghurttal és borssal díszítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése