A gomba segít a diétában
És értékes fehérjeforrás
Az egyik legtöbb vitamint tartalmazó zöldségfélét - melynek számos elkészítési módja van - nemcsak azért jó fogyasztani, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert alacsonykalóriatartalma miatt a diéta alatt is kiegészítheti étrendünket.
Magas rost-, alacsony kalóriatartalom
A gombáknak különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van. Rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalória bevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is ajánlott fehérjeforrást jelentenek.
Vitaminok közül számos fajtájuk tartalmaz B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és karotint, valamint rezet és cinket. Jótékony összetételüknek köszönhetően fogyasztásuk ajánlott fogyókúrákban, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben és lassú anyagcsere esetén is.
forrás:házipatika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése