Szilvás tiramisu
![]() |
Szilvás tiramisu |
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg szilva
35 dkg kristálycukor
1 evőkanál zselatinpor
4 tojás
1 tasak vaníliás

2 evőkanál szilvapálinka
50 dkg mascarpone
2 csomag babapiskóta
4 evőkanál kakaópor
A sziruphoz:
5 dkg
cukor
1 tasak vaníliás
cukor
5 dkg

1 tasak vaníliás

Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, 25kg cukorral felfőzzük, majd leszűrjük. A szilvát félretesszük, a levét sűrűre beforraljuk, majd a szilvát visszatesszük, és hagyjuk kihűlni. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kb. 10 percig állni hagyjuk. A sziruphoz az 5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot összekeverjük 2 dl vízzel, és sziruppá felfőzzük, majd kihűtjük.
A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját 1 evőkanál vízzel, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a szilvapálinkával vízfürdő felett habosra keverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és addig verjük tovább, amíg kihűl. Közben a zselatint fél dl vízzel felforraljuk, kissé kihűtjük, és a krémhez keverjük a mascarponéval együtt. A tojásfehérjéből, a maradék 10 dkg kristálycukorral kemény habot verünk, majd ezt is a krémhez keverjük. A szilvát kivesszük a levéből, és lecsepegtetjük. Egy szögletes sütőformát kibélelünk folpack fóliával, úgy hogy a szélein jól lelógjon. A babapiskótákat egyenként, hirtelen megforgatjuk a szirupban és egy sort a szögletes forma aljára szorosan egymás mellé rakunk. Erre egy sor lecsepegtetett szilvát teszünk, majd a krém egyharmadát rásimítjuk. Ezt ismételjük még kétszer. A tetejére krémet simítunk. Két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kiemeljük a formából a fólia segítségével. A tiramisut beszórjuk a kakaóval, és szeletelve tálaljuk.
A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját 1 evőkanál vízzel, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a szilvapálinkával vízfürdő felett habosra keverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és addig verjük tovább, amíg kihűl. Közben a zselatint fél dl vízzel felforraljuk, kissé kihűtjük, és a krémhez keverjük a mascarponéval együtt. A tojásfehérjéből, a maradék 10 dkg kristálycukorral kemény habot verünk, majd ezt is a krémhez keverjük. A szilvát kivesszük a levéből, és lecsepegtetjük. Egy szögletes sütőformát kibélelünk folpack fóliával, úgy hogy a szélein jól lelógjon. A babapiskótákat egyenként, hirtelen megforgatjuk a szirupban és egy sort a szögletes forma aljára szorosan egymás mellé rakunk. Erre egy sor lecsepegtetett szilvát teszünk, majd a krém egyharmadát rásimítjuk. Ezt ismételjük még kétszer. A tetejére krémet simítunk. Két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kiemeljük a formából a fólia segítségével. A tiramisut beszórjuk a kakaóval, és szeletelve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése